Εννέα χώρες διαθέτουν πυρηνικά όπλα, με πάνω από 13.000 σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρά τις μειώσεις από τον Ψυχρό Πόλεμο, η απειλή πυρηνικής καταστροφής όχι μόνο παραμένει αλλά εντείνεται.
Εννέα χώρες κατέχουν πυρηνικά όπλα: οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία, η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Πακιστάν, η Ινδία, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα. Συνολικά, το παγκόσμιο πυρηνικό οπλοστάσιο πλησιάζει τις 13.000 κεφαλές. Αν και ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος συγκριτικά με την εποχή του Ψυχρού Πολέμου (περίπου 60.000 τότε), η απειλή παραμένει υπαρξιακή για την ανθρωπότητα.
Επιπλέον, σχεδόν όλες οι μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις - συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Κίνα ς- αυξάνουν πλέον σημαντικά τα πυρηνικά τους οπλοστάσια σε μέγεθος, χωρητικότητα ή και τα δύο. Αυτή η αυξανόμενη νέα κούρσα εξοπλισμών αυξάνει τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου.
ΗΠΑ: Ο στόλος με την ισχύ καταστροφής
Μόνο οι πυρηνικές κεφαλές ενός υποβρυχίου των ΗΠΑ διαθέτουν επτά φορές περισσότερη ισχύ από όλες τις βόμβες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, περιλαμβανομένων των δύο ατομικών που έπληξαν την Ιαπωνία. Οι ΗΠΑ διαθέτουν συνήθως δέκα τέτοια υποβρύχια εν πλω. Από τις 5.400 κεφαλές που διαθέτουν συνολικά, οι 1.744 είναι αναπτυγμένες και άμεσα διαθέσιμες, πολλές εκ των οποίων σε καθεστώς "alert" με δυνατότητα άμεσης εκτόξευσης.
Ρωσία: Παράταση στην ένταση
Η Ρωσία διαθέτει περίπου 6.000 κεφαλές, εκ των οποίων 1.584 είναι αναπτυγμένες. Η κατάσταση με τη συνθήκη New START παραμένει παγωμένη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ η ρωσική αποχώρηση από τη Συνθήκη για την Απαγόρευση Πυρηνικών Δοκιμών προκαλεί έντονη ανησυχία για νέα κούρσα εξοπλισμών.
Κίνα: Ενίσχυση και στρατηγική αβεβαιότητα
Η Κίνα, με περίπου 410-500 κεφαλές, επεκτείνει και εκσυγχρονίζει τις πυρηνικές της δυνάμεις. Δεν διατηρεί τα όπλα της σε καθεστώς άμεσης ετοιμότητας και επιμένει στην πολιτική «όχι πρώτης χρήσης». Ωστόσο, οι ανησυχίες για τις αμερικανικές πυραυλικές άμυνες ωθούν το Πεκίνο σε αύξηση δυνατοτήτων.
Ηνωμένο Βασίλειο: Αύξηση στο οπλοστάσιο
Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει περίπου 120 διαθέσιμες κεφαλές και έχει αυξήσει το ανώτατο όριο από 180 σε 260, μεταβάλλοντας τη μέχρι πρότινος πολιτική περιορισμού. Όλα τα όπλα του είναι θαλάσσια και βασίζονται σε Trident πυραύλους αμερικανικής προέλευσης.
Γαλλία: Άμυνα με προοπτική πρώτης χρήσης
Η Γαλλία κατέχει περίπου 290 αναπτυγμένα πυρηνικά όπλα, τα περισσότερα σε υποβρύχια και τα υπόλοιπα σε πυραύλους cruise. Αν και η στρατηγική της είναι αμυντική, δεν αποκλείει τη χρήση πυρηνικών σε ακραίες περιστάσεις αυτοάμυνας.
Βόρεια Κορέα: Πυρηνική απειλή με αστάθεια
Η Βόρεια Κορέα έχει επαρκές υλικό για 45-55 κεφαλές και εκτιμάται πως έχει κατασκευάσει 20-30. Ενώ οι δυνατότητές της παραμένουν ασαφείς, η ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και η επιθετική ρητορική αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Ασία.
Ινδία και Πακιστάν: Επικίνδυνη ισορροπία
Η Ινδία διαθέτει περίπου 160 πυρηνικά όπλα και ανησυχεί πλέον εξίσου για την Κίνα όσο και για το Πακιστάν. Αντίστοιχα, το Πακιστάν με περίπου 170 κεφαλές δίνει έμφαση σε τακτικά πυρηνικά όπλα, κάτι που μειώνει το όριο χρήσης και αυξάνει τους κινδύνους κλιμάκωσης.
Ισραήλ: Σιωπηλή δύναμη
Αν και δεν το έχει παραδεχθεί επίσημα, θεωρείται δεδομένο ότι το Ισραήλ κατέχει περίπου 100 πυρηνικά όπλα. Η ύπαρξη του πυρηνικού του οπλοστασίου εντείνει τις φιλοδοξίες γειτονικών χωρών για απόκτηση πυρηνικής τεχνολογίας.

Διαβάστε ακόμα :