Σάλος έχει ξεσπάσει γύρω από την Ολυμπιονίκη της πυγμαχίας Imane Khelif, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία γυναικών 66 κιλών (welterweight) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, νικώντας την Yang Liu από την Κίνα στον τελικό.
Ωστόσο, η επιτυχία της σκιάζεται από έντονη αμφισβήτηση σχετικά με την καταλληλότητά της βάσει φύλου, με αφορμή έναν απροσδιόριστο έλεγχο στον οποίο απέτυχε το 2023 από την Διεθνή Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA). Η Khelif είχε αποκλειστεί τότε από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, όμως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC) τόνισε πως συμμορφώθηκε με όλους τους ιατρικούς και αγωνιστικούς κανονισμούς ενόψει Παρισιού.
Η IBA θεωρεί πως ο έλεγχος ήταν βάσιμος, ωστόσο η ΔΟΕ απέρριψε την εγκυρότητά του, καλώντας να αγνοηθούν τα πορίσματά του. Παρ’ όλα αυτά, η νέα παγκόσμια ομοσπονδία πυγμαχίας World Boxing, η οποία αντικατέστησε την IBA στις διεθνείς διοργανώσεις λόγω σκάνδαλων, απαίτησε από την Αλγερινή Ομοσπονδία Πυγμαχίας να προχωρήσει η Khelif σε γενετικό έλεγχο για να συμμετάσχει ξανά σε αγώνες υπό την αιγίδα της.
Παρότι το World Boxing ζήτησε συγγνώμη για τη δημόσια αναφορά του ονόματός της, η πραγματικότητα είναι ότι η Khelif παραμένει εκτός αγώνων μέχρι να υποβληθεί στους σχετικούς ελέγχους.
Ο πατέρας της, σε συνέντευξή του στο Sky Sports, δήλωσε ότι η κόρη του γεννήθηκε και μεγάλωσε ως κορίτσι, επιβεβαιώνοντας την ταυτότητά της. Ωστόσο, ο πρόεδρος της IBA Umar Kremlev κάλεσε ανοιχτά την Khelif να επιστρέψει το μετάλλιο, παρά το γεγονός ότι δεν παραβίασε κανέναν κανονισμό της ΔΟΕ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που αφαιρούνται μετάλλια στην Ολυμπιακή Πυγμαχία
Αν και η περίπτωση της Khelif είναι διαφορετική, υπάρχουν ιστορικά παραδείγματα αφαίρεσης μεταλλίων από πυγμάχους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το 2016, ο Ρώσος Misha Aloian είχε κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία των 52 κιλών, όμως βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία (tuaminoheptane) και του αφαιρέθηκε το μετάλλιο από τη ΔΟΕ.
Ακόμα πιο παλιά, το 1904, ο Αμερικανός Jack Egan — του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Frank Floyd — αποκλείστηκε από δύο κατηγορίες όπου είχε κερδίσει αργυρό και χάλκινο μετάλλιο, επειδή αγωνίστηκε με ψευδώνυμο, παραβιάζοντας τότε τους κανονισμούς του Amateur Athletic Union (AAU).
Το μέλλον της Khelif παραμένει αβέβαιο
Η περίπτωση της Imane Khelif δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα γύρω από το πώς διαχειρίζονται οι παγκόσμιες ομοσπονδίες τις περιπτώσεις φύλου, αλλά και πόσο βάσιμες ή διαφανείς είναι οι διαδικασίες αξιολόγησης.
Προς το παρόν, η Ολυμπιακή της νίκη παραμένει επίσημη, όμως οι πιέσεις από άλλους φορείς είναι υπαρκτές. Το μέλλον της Khelif στην πυγμαχία — και ίσως και το χρυσό της μετάλλιο — θα κριθούν τους επόμενους μήνες, καθώς τα δεδομένα εξελίσσονται.

Διαβάστε ακόμα :