Ο Απόστολος Παπανικολάου, επικεφαλής εκπαιδευτής του ‘ΑΠΣ Αετός Κω’ μίλησε στο ufight.gr απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την τοποθέτησή του στον χώρο των πολεμικών τεχνών.
Αρχικά ρωτήσαμε τον εκπαιδευτή από την Κω τι σημαίνει για εκείνον η έκφραση ‘υπηρετώ τις πολεμικές τέχνες :
«Υπηρετώ τις πολεμικές τέχνες με σεβασμό στην παράδοση, αλλά και με μια διαφορετική προσέγγιση που διαμορφώθηκε μέσα από την επαφή μου με κορυφαίους αθλητές του χώρου.
Αυτή η εμπειρία μου έδωσε την ευκαιρία να δω την προπονητική μέσα από το δικό μου πρίσμα, ακολουθώντας πάντα τις αρχές της δικαιοσύνης, της πρακτικότητας και της συνεχούς επαγρύπνησης. Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη; Σημαίνει ότι ο προπονητής πρέπει να είναι δίκαιος, να είναι πρακτικός στις αποφάσεις του και να έχει τις ‘κεραίες’ του ανοιχτές.
Πρέπει να αναγνωρίζει τις πραγματικές ανάγκες του κάθε αθλητή και να τον καθοδηγεί με συνέπεια και ακεραιότητα.»
Στην συνέχεια τον ρωτήσαμε για τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει στις μέρες μας ο άνθρωπος :
«Οι πολεμικές τέχνες, όπως και κάθε δρόμος που έχει νόημα, συνοδεύονται από εμπόδια. Υπάρχουν στιγμές που αυτά τα εμπόδια φαίνονται ανυπέρβλητα και, κάποιες φορές μας προκαλούν ζημιά. Όμως, τα εμπόδια αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται όχι μόνο ως προκλήσεις, αλλά και ως δοκιμασίες που μας κάνουν πιο δυνατούς. Οι δυσκολίες, είτε πρόκειται για τραυματισμούς, απογοητεύσεις, είτε για κοινωνικά ή προσωπικά ζητήματα, είναι μέρος της εξέλιξής μας. Κάθε εμπόδιο προσφέρει και ένα μάθημα, αλλά το σημαντικότερο είναι να μην το βλέπουμε μόνο ως ένα πρόβλημα, αλλά ως μια ευκαιρία να αναπτυχθούμε.»
Πώς αντιμετωπίζουμε τη ζημιά που προκύπτει από τα εμπόδια που προκύπτουν; Ο Απόστολος Παπανικολάου μας λέει :
«Δεν είναι πάντα εύκολο. Υπάρχουν στιγμές που οι δοκιμασίες μάς αφήνουν σημάδια. Όμως, αυτές οι δοκιμασίες είναι που μας διαμορφώνουν. Η πραγματική ζημιά δεν έρχεται από την αποτυχία, αλλά από την άρνηση να μάθουμε από αυτήν. Το πώς θα σηκωθούμε μετά από μια πτώση είναι αυτό που καθορίζει την πορεία μας, τόσο ως αθλητές όσο και ως προπονητές. Για μένα, αυτό είναι το νόημα της διδασκαλίας πολεμικών τεχνών. Δεν πρόκειται απλώς για τη μεταβίβαση τεχνικών δεξιοτήτων, αλλά για την καλλιέργεια της ψυχής και του πνεύματος.»
Ποιος είναι ο απώτερος στόχος των πολεμικών τεχνών και τι είναι για εκείνον η προπονητική;
«Στην προπονητική μου καριέρα, στόχος μου είναι να παρέχω στους μαθητές μου τα εφόδια όχι μόνο για να γίνουν καλύτεροι αθλητές, αλλά και καλύτεροι άνθρωποι. Η διδασκαλία των πολεμικών τεχνών είναι, για μένα, κάτι περισσότερο από μια αθλητική δραστηριότητα. Είναι ένας τρόπος ζωής. Έχω πάντα στο μυαλό μου τη δυνατότητα εθνικής πορείας για τους μαθητές μου, διασφαλίζοντας ότι θα έχουν τις καλύτερες ευκαιρίες να διακριθούν και να φτάσουν στο ανώτερο δυνατό επίπεδο. Αλλά πάνω απ’ όλα, θέλω να τους δώσω τα εφόδια για να ξεπεράσουν τα όρια τους και να δουν τις προκλήσεις ως μια ευκαιρία να αναπτυχθούν.
Για μένα, η προπονητική είναι ένας συνδυασμός πιστής τήρησης της παράδοσης, δίκαιης καθοδήγησης και ανοιχτότητας προς τις αλλαγές και τις νέες προκλήσεις. Αυτές οι αρχές είναι που καθορίζουν την αληθινή επιτυχία, όχι μόνο στα αθλήματα, αλλά και στη ζωή.»
Διαβάστε ακόμα :