Η Μαριάννα Τσιλίκη, η δυνατή νεαρή αθλήτρια του Kickboxing με προπονητή τον Νίκο Κακαρέλη από το ‘Fight Club Kakarelis’ μίλησε στον overfm.gr και την Αντιγόνη Ζαβιτσάνου για την πορεία της στο άθλημα του Kickboxing, καθώς και για τις γυναίκες στα μαχητικά σπορ.
Δείτε αποσπάσματα της συνέντευξης της 18χρονης με καταγωγή από τον Άγιο Στέφανο Ξηρομέρου της Αιτωλοακαρνανίας.
Μίλησέ μου για τη σχέση σου με τον αθλητισμό και πώς από όλα τα αθλήματα αποφάσισες να ασχοληθείς με το Kick Boxing;
«Με τον αθλητισμό δεν είχα καμία σχέση, δεν ήξερα τι πάει να πει αθλητισμός ήμουν πολύ ζωηρή σαν παιδάκι, πάρα πολύ ζωηρή, είχα πολύ ενέργεια και το έβλεπαν αυτό οι γονείς μου και έλεγαν ότι κάπου πρέπει να ξεδώσει αυτό το παιδί, να βγάλει την ενέργεια του. Έβλεπα και εγώ κάποιες ταινίες στην τηλεόραση και κινηθήκαμε προς εκεί. Όταν ξεκίνησα το Kick boxing κόλλησα, έβγαζα πολύ ενέργεια, ήταν για εμένα κάτι πολύ όμορφο από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα, φταίει φυσικά και ο προπονητής μου σε αυτό, γιατί με έκανε να αγαπήσω τόσο πολύ αυτό που κάνω και στην πορεία κατάλαβα ότι είναι σημαντικό, όχι μόνο για να βγάζω την ενέργεια μου αλλά και σε πολλά άλλα πράγματα που με έχουν κάνει αυτό που είμαι σήμερα».
Αθλείσαι σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Πώς επηρεάζει αυτό την καθημερινότητά σου;
«Είναι λίγο δύσκολα, έχω στερηθεί σαν παιδί πολλούς εξόδους και πράγματα που κάνουν παιδία της ηλικίας μου. Έχω συγκεκριμένη διατροφή που πρέπει να ακολουθήσω για τα κιλά, γιατί είναι πολύ σημαντικά στο χώρο που είμαι. Στερήθηκα πολλά πράγματα, ζορίστηκα πολύ με τις προπονήσεις αλλά ήταν αυτό που αγαπώ και ήθελα, δεν μου έλειψαν όλα αυτά, δεν στεναχωρήθηκα γιατί δεν μπορούσα να βγω και όταν πραγματικά έρχεται το μετάλλιο και η επιτυχία τα ξεχνάς όλα και την κούραση και τα πάντα».
Πες μου για τις μεγαλύτερες επιτυχίες σου, τα αποτελέσματα στην εγχώρια και διεθνή σκηνή;
«Οι μεγαλύτερες επιτυχίες μου είναι η δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ιταλία και η δεύτερη θέση στο Πανευρωπαϊκό με την εθνική ομάδα στην Ουγγαρία. Στο παγκόσμιο ήταν το πιο σημαντικό μετάλλιο που έχω πάρει. Έχω φέρει άλλα 9 Πανελλήνια και έχω παίξει επίσης και σε πολλές διοργανώσεις events στο Champions Night, είναι από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις στην Ελλάδα, όπου έχω φέρει και εκεί πολλές νίκες».
Ποια είναι τα σημαντικότερα μαθήματα που έχεις πάρει από τo kick boxing και τον πρωταθλητισμό γενικότερα;
«Είναι πάρα πολλά, η πειθαρχεία που σου δίνει αυτό το άθλημα είναι μεγάλη, ο σεβασμός επίσης και να έχεις γενικότερα στη ζωή σου υπομονή. Με το kick boxing έχω μάθει να διαχειρίζομαι αλλιώς κάποια θέματα, να βλέπω αλλιώς τον κόσμο. Για κάθε πρόβλημα για έμενα πάντα υπάρχει λύση και σε αυτό με βοήθησε πολύ ο αθλητισμός γιατί όπου βλέπω πρόβλημα το αντιμετωπίζω. Είναι σημαντικό για εμένα στη ζωή κάποιος να βάζει στόχους, αν υπάρχει στόχος, θα γίνει και θέληση φυσικά».
Τι θα συμβούλευες, τα νέα κορίτσια που θέλουν να φορέσουν τα μπαντάζ για πρώτη φορά στη ζωή τους αλλά και για τη στάση ζωής που σε κρατά σε τόσο καλή φόρμα τόσο σωματικά όσο και ψυχικά;
«Για εμένα όλες οι γυναίκες πρέπει να ξεκινήσουν κάποιο μαχητικό άθλημα, όχι για να ασχοληθούν μόνο επαγγελματικά αλλά για την αυτό άμυνα τους. Γιατί βλέπουμε ότι ένας άντρας μπορεί να είναι πιο μυώδεις και δυνατός, θα μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιοδήποτε περιστατικό που μπορεί να γίνει έξω. Για εμένα θα έπρεπε να ήταν και υποχρεωτικό στα σχολεία να μαθαίνουν τα παιδία μια πολεμική τέχνη, είναι πολύ σημαντικό, ακούμε τόσα καθημερινά ότι γίνονται σε σχολεία. Οπότε οτιδήποτε άλλο κάνουν να ξεκινήσουν και μια πολεμική τέχνη. Επίσης θα φτιάξει και η διατροφή τους και θα σκέφτονται διαφορετικά. Με το kick boxing έχω φτιάξει πάρα πολύ το σώμα μου, παλιότερα είχα λίγα κιλά παραπάνω. Η διατροφή μου έχει φτιάξει προς το καλύτερο, πλέον έχω ισορροπημένα κιλά και ψυχικά με έχει κάνει πολύ καλύτερο άνθρωπο, πολύ πιο δυνατό και να μην υποκύπτω, να μην το βάζω ποτέ κάτω στις δυσκολίες της ζωής». Τελικά είναι το kick boxing για γυναίκες; «Φυσικά και είναι για γυναίκες και το kick boxing και όλα τα μαχητικά αθλήματα, δεν θα πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις σε τέτοιου είδους αθλήματα που τα θεωρούμε αντρικά, όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ».
Διαβάστε όλη την συνέντευξη κάνοντας κλικ εδώ.