Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στη Δύση λέγοντας ότι πλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πάρει παγκόσμια διάσταση.
Σε διάγγελμά του που προβλήθηκε μετά την εκτόξευση πυραύλου στην Ουκρανία τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χτυπήσει όποια χώρα έχει δώσει όπλα στην Ουκρανία και έχουν χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο.
Ο Ρώσος πρόεδρος, μετά την επικαιροποίηση του πυρηνικού δόγματος κι αφού προειδοποίησε τη Δύση ότι θα απαντήσει σε περίπτωση κλιμάκωσης, παραδέχθηκε ότι χτύπησε την Ουκρανία με βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς.
«Σε απάντηση στη χρήση αμερικανικών και βρετανικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς, στις 21 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν συνδυασμένο πλήγμα σε μία από τις εγκαταστάσεις του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος της Ουκρανίας» είπε ο Πούτιν.
«Σε συνθήκες μάχης, ένα από τα νεότερα ρωσικά πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς δοκιμάστηκε, μεταξύ άλλων. Σε αυτή την περίπτωση, με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο χωρίς πυρηνικά» ανέφερε.
Πούτιν: Η Ρωσία μπορεί να χτυπήσει τα κράτη που όπλα τους χρησιμοποιεί η Ουκρανία
Κλιμάκωσε τις απειλές του δίνοντας μία άλλη διάσταση και βάλλοντας κατά της Δύσης ως εξής: «Θα μπορούσαμε να επιτεθούμε σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις οποιασδήποτε χώρας που χρησιμοποιήσει όπλα κατά της Ρωσίας».
Ο Πούτιν τόνισε ότι η Δύση κλιμακώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και ότι ο πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο πόλεμο.
«Η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμές του νεότερου πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς Oreshnik ως απάντηση στις επιθετικές ενέργειες των χωρών του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας» δήλωσε ακόμη.
«Οι επιθέσεις με δυτικά όπλα σε ρωσικό έδαφος δεν θα αλλάξουν την πορεία της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης» ξεκαθάρισε.
«Σε περίπτωση κλιμάκωσης θα απαντήσουμε συμμετρικά» τόνισε.
Πρόσθεσε ότι εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει υπερηχητικό όπλο εναντίον της Ουκρανίας, η Μόσχα θα προειδοποιήσει τους πολίτες.
Βρετανία: Αν χρειαστεί, θα πολεμήσουμε τους Ρώσους «ακόμη και απόψε»
Ακόμη και «απόψε» είναι έτοιμες οι βρετανικές δυνάμεις να πολεμήσουν τις ρωσικές αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν εισβάλει σε χώρα της ανατολικής Ευρώπης, τόνισε σε επιτροπή της βρετανικής Βουλής ο Ρομπ Μαγκόουαν, υπαρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας σε αυτή την αίθουσα μπορεί να έχει την ψευδαίσθηση ότι, αν οι Ρώσοι εισέβαλαν απόψε στην ανατολική Ευρώπη, δεν θα τους αντιμετωπίζαμε σε μάχη», είπε
Η Δύση απορρίπτει την εκδοχή του Κιέβου - «Οι Ρώσοι δεν χτύπησαν με διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο»
Σημειώνεται ότι παρατηρείται διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Κίεβο και Δύση αναφορικά με το είδος του πυραύλου με το οποίο η Ρωσία χτύπησε την Ουκρανία.
Η Ρωσία δεν χρησιμοποίησε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στην επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο, δήλωσαν δύο Δυτικοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters, αντικρούοντας την επίσημη εκδοχή από την Ουκρανία.
Οι Δυτικοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν πως η αξιολόγηση βασίστηκε σε αρχική ανάλυση και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό το συμπέρασμα να αλλάξει.
Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι (ICBM) είναι στρατηγικά όπλα που μπορούν να πραγματοποιούν πυρηνικά πλήγματα σε μεγάλες αποστάσεις και αποτελούν σημαντικό τμήμα της πυρηνικής αποτροπής της Ρωσίας.
Ζελένσκι μετά την εκτόξευση πυραύλου από τη Ρωσία: Ήταν διηπειρωτικός
Ο Ρώσος «τρελός γείτονας» χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως «πεδίο δοκιμής», κατήγγειλε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Πολεμική Αεροπορία του οποίου κατηγόρησε τη Μόσχα ότι εκτόξευσε σήμερα, για πρώτη φορά στην Ιστορία, διηπειρωτικό πύραυλο εναντίον της χώρας του.
Η εκτόξευση αυτή, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα ήταν για πρώτη φορά στην Ιστορία και θα αποτελούσε νέα κλιμάκωση, καθώς η Ρωσία έχει πει ότι ετοιμάζει μια «κατάλληλη» απάντηση στην καταφυγή από την Ουκρανία σε δυτικά όπλα στο ρωσικό έδαφος, κάτι που η Μόσχα χαρακτήρισε κόκκινη γραμμή.
Οι διηπειρωτικοί πύραυλοι έχουν κατασκευασθεί για να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές και να πλήττουν σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων. Ούτε το Κρεμλίνο, ούτε ο στρατός έχουν σχολιάσει την ουκρανική αυτή κατηγορία προσώρας.
«Όλα τα χαρακτηριστικά του: η ταχύτητα, το ύψος είναι εκείνα ενός βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου. Η πραγματογνωμοσύνη είναι σε εξέλιξη», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στην εφαρμογή Telegram.
«Σήμερα, ο τρελός γείτονάς μας έδειξε για μία ακόμη φορά αυτό που είναι πραγματικά και σε ποιο βαθμό περιφρονεί την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την ανθρώπινη ζωή γενικά. Και σε ποιο βαθμό φοβάται», είπε ο Ζελένσκι.
«Είναι προφανές ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως πεδίο δοκιμής», συνέχισε ο Ουκρανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Φοβάται τόσο πολύ που χρησιμοποιεί ήδη νέους πυραύλους».
Καταλήγοντας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτίμησε πως, όπως είπε, ο «Πούτιν είναι έτοιμος για όλα προκειμένου να εμποδίσει τον γείτονά του [την Ουκρανία] να ξεφύγει από την επιρροή του», έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Διαβάστε ακόμα :