Πίσω από τις ακραίες τρανσοφοβικές αντιδράσεις, κρύβεται μία μάχη για το ποιος θα κάνει κουμάντο στο άθλημα της πυγμαχίας.
Ο αγώνας μεταξύ της Αλγερινής Imane Khelif και της Ιταλίδας Carini στον γύρο των 16 ξεκίνησε και τελείωσε μέσα σε μόλις 46 δευτερόλεπτα. Η Carini αποφάσισε να αποσυρθεί από τον αγώνα «για την υγεία της», καθώς, όπως τόνισε, «δεν έχει νιώσει ποτέ ξανά έτσι μετά από μία γροθιά». Σε αυτή την ατάκα υποδήλωνε, χωρίς να το πει ποτέ ρητά, ότι η αντίπαλός της ήταν βιολογικά άντρας και ότι η ίδια βίωνε μία πρωτοφανή αδικία.
Από τότε ένας νέος γύρος culture war γεννήθηκε σε όλον τον πλανήτη. Είναι άντρας η Imane Khelif και κατά πόσο είναι δίκαιο να βάζεις έναν «άνδρα» να αγωνίζεται στην κατηγορία των γυναικών; Πλάι ή μάλλον πίσω από αυτό, πλήθος ακραίων τρανσοφοβικών απόψεων που προφανώς ελάχιστα έχουν να κάνουν με κάποια έγνοια για το άθλημα.
Προκειμένου η είδηση να απλοποιηθεί, ώστε να αξιοποιηθεί πιο εύκολα και να αναπαραχθεί πιο γρήγορα, η μποξέρ Imane Khelif προσδιορίστηκε ως (κατά φαντασίαν) τρανς άτομο, το οποίο μπήκε ως διάττων αστέρας στον χώρο της γυναικείας πυγμαχίας προκειμένου να διαλύσει κάθε υπόνοια ευγενούς άμιλλας και ισονομίας και να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της.
Το όλο ζήτημα έχει προφανώς πολύ σημαντικές προεκτάσεις οι οποίες γεννιούνται και ως απότοκο του ήδη πολύ ευαίσθητου ζητήματος του κατά πόσο είναι δίκαιο οι τρανς γυναίκες να συμμετέχουν σε αθλήματα γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πραγματικότητα είναι βέβαια διαφορετική.
H πραγματικότητα πίσω από μία σειρά fake news
Πρώτον, ξεκινάμε με το misgendering. Η Imane Khelif δεν είναι τρανς άτομο, δεν υπήρξε ποτέ άντρας και δεν έχει καν το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα. Ο ίδιος o Logan Paul, ένας εκ των πιο γνωστών youtubers παγκοσμίως, παραδέχτηκε ότι συμμετείχε σε αυτή την καταιγίδα παραπληροφόρησης σχετικά με το φύλο της Imane. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη ότι η Imane Khelif είναι ίντερσεξ.
Tαυτόχρονα, βέβαια, πέρα από τα ζητήματα φύλου, η Khelif δεν εμφανίστηκε από το πουθενά στον χώρο του μποξ και σίγουρα όχι σαν κάποια που εκμεταλλεύτηκε «τις εξαλλοσύνες της woke κουλτούρας». Έχει μακρά πορεία στον χώρο της γυναικείας πυγμαχίας και σίγουρα δεν έχει σαρώσει τα πάντα στον διάβα της, όπως θα περίμενε κανείς από τις αντιδράσεις που γεννήθηκαν.
Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μποξ του 2018 συμμετείχε κανονικά, καθώς πέρασε όλα τα απαιτούμενα τεστ. Αποκλείστηκε από τις αρχές του τουρνουά και τελικά κατετάγη 17η. Την αμέσως επόμενη χρονιά συμμετείχε επίσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρωσίας. Και εκεί πέρασε τα ειδικά τεστ και τερμάτισε 33η.
Πέρασε και τα ειδικά τεστ και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2021 στο Τόκιο. Αποκλείστηκε νωρίς-νωρίς από μία Ιρλανδή συναθλήτριά της η οποία, προφανώς, σε αντίθεση με την Carini «είχε ξανανιώσει έτσι μετά από μία γροθιά». Έφυγε νωρίς-νωρίς από τους Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς κανείς να ασχοληθεί με το κατά πόσο «άντρας» είναι για να συμμετάσχει σε γυναικεία αγωνίσματα.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι ο μπαμπούλας της (δήθεν) τρανς αθλήτριας που μπήκε στον χώρο της πυγμαχίας γυναικών με απώτερο σκοπό να καταστρέψει τα πάντα στον διάβα της είναι πλέγμα παραπληροφόρησης στο οποίο διάφοροι πάτησαν προκειμένου να παίξουν το πολιτικό τους παιχνίδι. Η Imane Khelif δεν είναι ούτε τρανς ούτε άτρωτη.
Η σύγκρουση συμφερόντων πίσω από το φύλο της Khelif
Το όλο πρόβλημα ξεκίνησε με αφορμή το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023 που διοργανώνεται από την IBA (Παγκόσμια Ομοσπονδία Πυγμαχίας), αλλά πλέον όχι υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Κάνουμε εδώ ένα μικρό διάλειμμα για να τονίσουμε κάτι που δεν φαίνεται να έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τα media.
Στα τέλη του Ιουνίου του 2023, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προχώρησε σε αποκλεισμό της IBA από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αφορμή για αυτό ήταν μία σειρά από οικονομικά και άλλα σκάνδαλα στησίματος αγώνων και κυρίως η απροθυμία της ηγεσίας της IBA να κάνει τομές που θα άφηναν τα σκάνδαλα αυτά στο παρελθόν. Πίσω από αυτή την απόφαση βέβαια κρύβονται ακόμα μεγαλύτερα συμφέροντα που τελικά βάζουν στο κάδρο τη σύγκρουση Δύσης-Ρωσίας.
Η IBA είναι μία ομοσπονδία στην οποία κυριαρχεί ο ρωσικός παράγοντας. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή από την άλλη είναι φιλικά προσκείμενη προς τη Δύση, πράγμα που το καταδεικνύει εξάλλου και η αποβολή όλων των Ρωσικών Ομοσπονδιών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που γίνονται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι προφανές ότι η συνύπαρξη των δύο οργανώσεων θα ήταν αδύνατη υπό αυτό το γεωπολιτικό πλαίσιο. Έχει γεννήσει δε μία σύγκρουση για το ποιος θα κάνει κουμάντο στον χώρο της πυγμαχίας.
Επιστρέφουμε τώρα στο ζήτημα της Khelif και της συναθλήτριάς της Lin Yu-ting από την Ταϊβάν. Και οι δύο αθλήτριες αποκλείστηκαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας που έγινε στο Νέο Δελχί υπό την αιγίδα της ρωσοκίνητης IBA. Tότε, ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Umar Kremlev, γνωστός υποστηρικτής του Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, είχε τονίσει τότε σε πολύ οξείς τόνους «τους αποκλείσαμε γιατί προσπάθησαν να παραστήσουν τις γυναίκες και να κλέψουν».
Nα τονιστεί ότι η Khelif είχε μπει κανονικά στη διαδικασία των αγώνων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, είχε πετύχει σημαντικές νίκες (και είς βάρος μίας Ρωσίδας αθλήτριας) αλλά τελικά αποκλείστηκε λίγες ώρες πριν από τον τελικό για το χρυσό μετάλλιο. Αυτό συνέβη πρώτα με απόφαση του Προέδρου της χωρίς βέβαια να δοθούν ποτέ στη δημοσιότητα τα τεστ που έκριναν, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ως ενάντια με τους κανόνες των αγώνων τη συμμετοχή της, επειδή ανευρέθηκε το χρωμόσωμα ΧΥ σε εξετάσεις που έγιναν.
Η Khelif επανήλθε, μετά τον αποκλεισμό της στο Νέο Δελχί, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Προκειμένου να συμμετάσχουν οι αθλητές και οι αθλήτριες αλλά και να μπουν στις διάφορες κατηγορίες, περνάνε μία σειρά από ιατρικές και ορμονολογικές εξετάσεις. Η Khelif τις πέρασε όλες και συμμετείχε κανονικά στους αγώνες, μέχρι να ξεσπάσει σάλος μετά τον αγώνα της με την Carini.
«Οι συγκεκριμένες μποξερ (εννοεί και την Yu-ting) έχουν κάθε δικαίωμα να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι γυναίκες στο διαβατήριό τους, έχουν ήδη συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και συμμετέχουν σε διοργανώσεις εδώ και χρόνια. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να κατεβάσουμε τους τόνους και να μη μετατρέψουμε το ζήτημα σε κυνήγι μαγισσών», δήλωσε ο Mark Adams, εκπρόσωπος της ΔΟΕ, σε μία συνέντευξη τύπου την Τρίτη.
Να τονιστεί και σχετικά με τον μύθο για τα πολύ υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης της Khalif ότι, προκειμένου να μπουν στις κατηγορίες των γυναικών στα διάφορα αθλήματα, οι αθλήτριες περνούν και από τεστ ως προς αυτή. Προκειμένου να συμμετάσχουν στα γυναικεία αθλήματα, πρέπει να έχουν επίπεδα τεστοστερόνης κάτω από 2,5 nmol/L κατά τους τελευταίους 24 μήνες της ζωής τους. Η Khelif προφανώς βρίσκεται εντός των ορίων.
Ένα misgendering το όνομα της αθλητικής δικαιοσύνης
Το ζήτημα τελικά μοιάζει με μία σύγκρουση που αφορά δύο ομοσπονδίες, της Paris Boxing Unit και της IBA. «Όλη αυτή η επίθεση απέναντι στις δύο αθλήτριες έχει βασιστεί κατά κύριο λόγο σε μία αυθαίρετη απόφαση», τόνισαν η Boxing Unit και η ΔΟΕ σε μία κοινή ανακοίνωση που έβγαλαν την Πέμπτη. Εννοούσαν την απόφαση αποκλεισμού από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Από την άλλη η IBA, υποστήριξε ότι η Paris Boxing Unit και η ΔΟΕ «επιτρέπουν αθλητικές με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα να συμμετέχουν στους αγώνες».
Στο μέσο όλης αυτής της γεωπολιτικού τύπου σύγκρουσης, που τελικά φτάνει μέχρι τη σύγκρουση Δύσης και Ρωσίας, μπαίνει η ίδια η Khelif η οποία δεν αυτοπροσδιορίζεται ούτε ως trans ούτε ως intersex άτομο. Από τη στιγμή που γεννήθηκε ζει, εργάζεται και δραστηριοποιείται ως γυναίκα. Eξάλλου, στην πατρίδα της, η αλλαγή φύλου είναι απαγορευμένη, όπως και η νομική αναγνώριση των trans ατόμων. Επόμενως θα ήταν αδύνατη η οποιαδήποτε συμμετοχή της.
Τελικά, πέραν της σύγκρουσης Δύσης-Ρωσίας, φαίνεται ότι το όλο ζήτημα ανάγεται σε πολύ πιο περίπλοκες προβληματικές ως προς τα φύλα και τη διάκρισή μεταξύ τους. Το ερώτημα σχετικά με τη συμμετοχή της Khelif μπορεί να ανατραπεί. Εφόσον πέρασε όλες τις απαιτούμενες εξετάσεις και εφόσον στο διαβατήριό της χαρακτηρίζεται γυναίκα, με ποια ακριβώς δικαιοσύνη θα μπορούσε να γίνει ο αποκλεισμός της.
Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα αυτό είναι σύνθετο για όποιον θέλει να το δει ως τέτοιο. Η επιφανειακή και η απλοϊκή αντιμετώπισή του γίνεται στο πλαίσιο αδυναμίας κατανόησης ή αδιαφορίας που προκύπτει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο τρανσοφοβικών και ομοφοβικών επιθέσεων που απλώς αυτή τη φορά είχαν βάλει την Imane Κhelif στο στόχαστρο.
πηγή : reader.gr
Διαβάστε ακόμα :