Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στη χώρα. Ένας χρόνος ανείπωτου πόνου και οργής για τις 57 ζωές που χάθηκαν άδικα.
Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, από τη νύχτα που «πάγωσε» όλη η Ελλάδα και 57 άνθρωποι χάθηκαν εντελώς άδικα, ενώ δεκάδες ήταν και οι τραυματίες. Από την βραδιά που 57 μητέρες δεν άκουσαν ποτέ το «μαμά έφτασα».
Ήταν 28 Φεβρουαρίου του 2023, αργά το βράδυ και συγκεκριμένα λίγο μετά τις 23:00, όταν συνέβη η τραγωδία στα Τέμπη και ακόμα δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη και οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν μόνο αυτό.
Οι περισσότεροι από τους επιβάτες του τρένου ήταν νέοι άνθρωποι που είχαν πάει να διασκεδάσουν το τριήμερο της αποκριάς και επέστρεφαν στις πόλεις τους. Κάποιοι από αυτούς είχαν πάει στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και γύριζαν στις πόλεις που σπούδαζαν.
Οι πρώτες πληροφορίες
Οι πρώτες ειδήσεις στο διαδίκτυο ανέφεραν σύγκρουση τρένων και στα πρώτα έκτακτα δελτία λίγο μετά τα μεσάνυχτα γινόταν λόγος για τραυματίες, εγκλωβισμένους και φωτιά στα βαγόνια.
Το ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 23:00. Η επιβατική αμαξοστοιχία με 350 επιβάτες που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε με την εμπορική που έκανε την αντίθετη διαδρομή. Το ατύχημα έγινε στο ύψος του Ευαγγελισμού, κοντά στα Τέμπη.
Μέχρι τις 12:00 είχαν φθάσει στο σημείο πυροσβέστες και ασθενοφόρα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας πέντε λεωφορεία μετέφεραν διασωθέντες στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Απ’ αυτούς, κάποιοι μεταφέρθηκαν στο ΑΧΕΠΑ και άλλοι στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» για τις πρώτες βοήθειες.
Τα νοσοκομεία της περιοχής άνοιξαν εκτάκτως και σε «συναγερμό» ήταν ορισμένα νοσοκομεία στην Αθήνα αλλά και το «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, ενώ λίγη ώρα αργότερα δόθηκε στη δημοσιότητα η πρώτη ανακοίνωση της Hellenic Train, η οποία έκανε γνωστό ότι 350 άτομα επέβαιναν στην αμαξοστοιχία.
Οι πρώτες μαρτυρίες- «Πάμε κι όπου βγει»
Οι ρεπόρτερ ξεκίνησαν να φτάνουν στο σημείο της τραγωδίας, με τους επιβάτες που είχαν σωθεί να μιλούν στις κάμερες. Ένας από αυτούς ανέφερε: «Όταν είχαμε μείνει στο Παλαιοφάρσαλο με καθυστέρηση, όταν ακούς τον μηχανοδηγό να μιλά με τον υπεύθυνο των εισιτηρίων και να λέει "πάμε και όπου βγει", σίγουρα είσαι προϊδεασμένος ότι κάτι δεν θα πάει καλά. Ναι, το άκουσα μέσα των ασυρμάτων. Πάμε και όπου βγει. Αυτό ακριβώς και τίποτα άλλο. Μας καθυστέρησαν λόγω 15 λεπτά φόρτου κίνησης των σιδηροδρομικών γραμμών γιατί ήταν μονής οδού. Μάλλον έπρεπε να καθυστερήσουμε παραπάνω…».
Οι πρώτες αναφορές για νεκρούς
Σιγά σιγά ξεκίνησαν οι πληροφορίες για νεκρούς, τραυματίες (κάποιοι από αυτούς σοβαρά) αλλά και αγνοούμενους.
Μάλιστα, αρκετοί ήταν οι επιβάτες που κατάφεραν να βοηθήσουν και να σώσουν άλλους συνεπιβάτες τους, ενώ δυστυχώς για κάποιους ήταν πολύ αργά.
Όσο περνούσαν οι ώρες και ξημέρωνε η 1η Μαρτίου ο αριθμός των νεκρών, των αγνοούμενων και των τραυματιών αυξανόταν. Οι περισσότεροι νέοι, 20-25 ετών που σπούδαζαν και επέστρεφαν από το τριήμερο.
Οι γονείς έφταναν στο σημείο
Οι γονείς ξεκίνησαν να φτάνουν στο σημείο, ώστε να παραλάβουν τα παιδιά τους που είχαν σωθεί, ενώ άλλοι για να μάθουν κάτι για τα δικά τους που ήταν στην λίστα των αγνοούμενων.
Οι μαρτυρίες και οι περιγραφές συνέχιζαν να είναι σοκαριστικές, με τους περισσότερους να αναφέρουν πως από κάποιο σημείο κι έπειτα είχαν αρχίσει να αντιλαμβάνονται πως κάτι δεν πήγαινε καλά.
Τα πρώτα βαγόνια και το κυλικείο
Οι πληροφορίες από τους διασώστες για τα πρώτα βαγόνια και όσους ήταν στο κυλικείο δεν ήταν καλές και όπως αποδείχτηκε στην συνέχεια σχεδόν όλοι όσοι βρίσκονταν εκεί σκοτώθηκαν. Ο μοναδικός επιζώντας του πρώτου βαγονιού, ο 21χρονος Γεράσιμος είναι εδώ κι ένα χρόνο σε κώμα, όπως ανέφερε η μητέρα του.
«Ο Γεράσιμος δίνει τιτάνια μάχη. Ακόμα, όλα είναι κρίσιμα, δεν νοείται κάτι άλλο, από το να είμαι σε δίπλα του, απερίσπαστη, ανεπηρέαστη. Μόνο τα λόγια των γιατρών και οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Ψάχνω το βλέμμα, την φωνή, την μουσική του… και το μόνο που μπορώ να σκεφτώ πιο πέρα από το παιδί μου είναι αυτό: "Ποτέ να μην ξανασυμβεί'"», είπε μεταξύ άλλων.
«Και η μόνη τιμωρία όσων φταίνε είναι μπουν στη θέση μας. Όχι αυτών που "έφυγαν". Αλλά στη θέση όσων έμειναν. Ακόμα δεν μπορώ να αντικρίσω την εικόνα με τα δύο βαγόνια σε ορθή γωνία. Ξέρω όμως, με κάθε λεπτομέρεια, κάθε ιατρική πληροφορία, και παίρνω αποφάσεις στην θέση του. Ο Γεράσιμος έναν χρόνο μετά είναι σε κώμα. Και η εξέλιξη της κατάστασής του είναι απρόβλεπτη. Ο Γεράσιμος έχει κάνει δυο εγχειρήσεις. Η πρόγνωση είναι "φτωχή". Όμως πέρα από την αγάπη μου, μόνο την ελπίδα και την πίστη έχω να του δώσω. Του έχω εμπιστοσύνη, έχει κερδίσει πολλές μάχες. Μέσα από την καρδιά μου είμαι ευγνώμων για τους ανθρώπους που προσεύχονται για το παιδί μου. δίνουν και σε μένα δύναμη. Η σημερινή απόλυτη προτεραιότητά μου, δεν αφήνει περιθώρια για οτιδήποτε άλλο», κατέληξε η μητέρα του Γεράσιμου.
Η επόμενη ημέρα με προσαγωγές και συλλήψεις
Τα ξημερώματα τις 1ης Μαρτίου του 2023 έγινε γνωστό ότι ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λαρίσης, στη βάρδια του οποίου συνέβη η τραγωδία, καθώς και ο κλειδούχος της γραμμής, οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα της Λάρισας.
Στις 10.00 το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι θα γίνει έρευνα από τις αρμόδιες Αρχές.
Το πρωί της ίδιας ημέρας ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ανέθεσε την εποπτεία της προανάκρισης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο. Παράλληλα, με απόφαση του Πρωθυπουργού κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα από την 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια.
Στην συνέχεια έγινε γνωστό ότι συνελήφθη και επισήμως ο σταθμάρχης του ΟΣΕ από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας.
Απαντώντας στις ερωτήσεις των αστυνομικών, ο σταθμάρχης είπε πως δεν ανέφερε στον μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας 62 πως θα κυκλοφορούσε σε γραμμή ανόδου, προτού αναχωρήσει από τον σταθμό της Λάρισας.
Ερωτηθείς αν η μη γραπτή και προφορική ενημέρωση του μηχανοδηγού συνετέλεσε στο δυστύχημα, απάντησε «πιθανόν ναι», ενώ σε άλλο σημείο, είπε πως ήταν «αμέλειά του» το γεγονός ότι δεν έδωσε γραπτή ειδοποίηση.
Οι αρχικές εκδοχές για το τι συνέβη
Κανείς δεν μπορούσε να πει με ακρίβεια τι συνέβη και γιατί. Ωστόσο οι πρώτες εκδοχές για τα αίτια της τραγωδίας είχαν αρχίσει να ακούγονται. Ήταν οι εξής:
1. Εδώ και παραπάνω δύο δεκαετίες δεν υπάρχουν τα κατάλληλα συστήματα (π.χ. φανάρια ή υπολογιστής ελέγχου) για να μπορέσουν οι σταθμάρχες και οι μηχανοδηγοί να ελέγξουν αν βρίσκονται στη σωστή γραμμή. Το καταγγέλλουν τόσο οι μηχανοδηγοί όσο και οι υπάλληλοι, υποστηρίζοντας πως εδώ και 25 χρόνια (!) δεν υπάρχει αυτό το σύστημα ελέγχου που θα επέτρεπε στους εργαζόμενους να να ελέγξουν αν βρίσκεται η αμαξοστοιχία στη σωστή γραμμή, κι αν έρχεται τρένο από την αντίθετη κατεύθυνση.
2. Δόθηκε λάθος εντολή στους μηχανοδηγούς και μπήκαν τα δύο τρένα στην ίδια γραμμή, με αποτέλεσμα να έρθει η μετωπική σύγκρουση. Οι δύο αμαξοστοιχίες ήταν για αρκετή ώρα πάνω στην ίδια γραμμή, με αντίθετη πορεία, χωρίς κάποιος να αντιληφθεί αυτό που έρχονταν.
@ufight.gr Εδώ όλα τα ηχητικά με πρωταγωνιστή τον σταθμάρχη λίγο πριν και αφότου ενημερώθηκε για την σύγκρουση των τρενων...
♬ πρωτότυπος ήχος - UFight GR
Η οργή των συγγενών, οι πρώτες δηλώσεις των πολιτικών και η παραίτηση του υπουργού
Η οργή των συγγενών ξεχείλιζε, πέρα από τους νεκρούς ήταν δεκάδες και οι αγνοούμενοι και οι τραυματίες με τους γονείς να μην ξέρουν σε ποιον να απευθυνθούν. Άνθρωποι έφταναν στα νοσοκομεία της περιοχής μήπως μπορέσουν να μάθουν κάτι.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πήγε στο σημείο της τραγωδίας και είχε αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του: «Ευχαριστώ από καρδιάς τις γυναίκες και τους άνδρες του κρατικού μηχανισμού που κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή. Πυροσβέστες και διασώστες, στελέχη του ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας, της Αυτοδιοίκησης, όπως και τους γιατρούς και υγειονομικούς και τους ψυχολόγους στα νοσοκομεία μας. Έκαναν και κάνουν το καλύτερο δυνατό σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Συνάντησα συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων στο νοσοκομείο της Λάρισας. Μέσα στον ανείπωτο πόνο τους, με περίσσευμα αξιοπρέπειας, με ρώτησαν "γιατί". Και μου είπαν "ποτέ ξανά". Τους οφείλουμε μία ειλικρινή απάντηση».
Ο τότε υπουργός Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, παραιτήθηκε από την θέση του. Αξίζει να σημειωθεί πως λίγες μόλις ημέρες πριν από την τραγωδία, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της αντιπολίτευσης, ο κ. Καραμανλής είχε διαβεβαιώσει για την ασφάλεια των τρένων.
Στην δήλωση παραίτησης του είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν ένα τέτοιο δυστύχημα. Κι αυτό είναι πολύ βαρύ για όλους μας και για εμένα προσωπικά».
Οι εικόνες και τα βίντεο από την στιγμή της σύγκρουσης
Οι πρώτες εικόνες αλλά και τα βίντεο μέσα από τα βαγόνια μετά από την σύγκρουση είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Τα είχαν τραβήξει επιβάτες με τα κινητά τους. Οι διάλογοι συγκλόνιζαν.
Οι μισοί επιβάτες προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους άλλους και ρωτούσαν αν είναι κανείς ζωντανός. Οι μαρτυρίες συνεχίζονταν και προκαλούσαν σοκ.
@ufight.gr Νέα αποκάλυψη : Τρεις φορές ο μηχανοδηγός προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον σταθμάρχη που του απαντησε με νεύρα...
♬ πρωτότυπος ήχος - UFight GR
Οι εικόνες από το σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη: «Μυρίζει καμένο παντού, πεταμένα καθίσματα, σπασμένα τζάμια»
Υπήρξαν και οι «ήρωες» επιβάτες που έσωσαν πολλούς συνεπιβάτες τους. Ένας από αυτούς ο 20χρονος φοιτητής Ανδρέας Αλικανιώτης μίλησε αργότερα για τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε το μοιραίο βράδυ της σύγκρουσης των τρένων.
«Έκανα αυτό που ένιωθα να κάνω ως άνθρωπος» είπε ο νεαρός άνδρας και περιέγραψε τη στιγμή της σύγκρουσης, λέγοντας ότι λίγο πριν συνομιλούσε με φίλους τους, για να τον παραλάβει κάποιος από τον σταθμό, επειδή είχε καθυστέρηση το τρένο. «Εκείνη την ώρα έγινε η σύγκρουση. Την ώρα της έκρηξης βρέθηκα στον αέρα μαζί με τρεις συμφοιτητές μου, όλοι βρισκόμασταν στο δεύτερο βαγόνι».
Επίσης τα πρώτα βίντεο από την στιγμή της σύγκρουσης των τρένων, τα οποία είχαν καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας, άρχισαν να έρχονται στο φως και να προκαλούν σοκ.
Η πρώτη κηδεία θύματος, η 34χρονη Αθηνά από την Κατερίνη
Η πρώτη κηδεία θύματος της τραγωδίας έγινε στις 3 Μαρτίου και ήταν η 34χρονη Αθηνά Κατσάρα από την Κατερίνη, η οποία μετά από σχεδόν δύο 24ωρα, ταυτοποιήθηκε.
Η Αθηνά, η οποία ήταν μητέρα ενός αγοριού μόλις δύο ετών, βρισκόταν στο μοιραίο δρομολόγιο μαζί με τον σύζυγό της, Νίκο, ο οποίος τραυματίστηκε αλλά επέζησε.
Οι αρχικές αποκαλύψεις για τους διαλόγους
Ωστόσο, είχαν αρχίσει να έρχονται στην επιφάνεια ηχητικά ντοκουμέντα με τους διαλόγους του σταθμάρχη της Λάρισας και του μηχανοδηγού του μοιραίου τρένου.
Όσα ακούγονταν στους διαλόγους ήταν σοκαριστικά και αποκάλυπταν το μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια στα σιδηροδρομικά δρομολόγια.
Το πόρισμα για την τραγωδία
Στη δημοσιότητα δόθηκε στις 20 Απριλίου το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, 228 σελίδων, που εξέτασαν τα αίτια της θανατηφόρας σύγκρουσης στα Τέμπη.
Όπως αναφερόταν στο πόρισμα -το οποίο χαρακτηριζόταν ως πόρισμα καταγραφής και όχι συγκάλυψης- από την ανάλυση των πραγματικών περιστατικών που προηγήθηκαν του δυστυχήματος και του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού και τεχνολογικού εξοπλισμού που υφίσταντο την ημέρα του δυστυχήματος προκύπτει ότι το δυστύχημα ήταν συνέπεια της συνδρομής πολλών παραγόντων, που αφορούν το επίπεδο λειτουργίας, το ανθρώπινο δυναμικό και τον τεχνολογικό εξοπλισμό καθώς και το διοικητικό επίπεδο.
Πορείες και διαμαρτυρίες σε όλη την χώρα
Πορείες με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών είχαν πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα. Εργατικά σωματεία, συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, σύλλογοι γυναικών και άλλοι φορείς είχαν βγει στους δρόμους, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
@ufight.gr Η απίστευτη περιγραφή του νεαρού για το πως επιβίωσε απο το συγκλονιστικό δυστήχημα στα Τέμπη #tempi #trena #martiria ♬ πρωτότυπος ήχος - UFight GR
Η πολιτική κόντρα και η τηλεδιοίκηση
Ωστόσο, πολιτική κόντρα είχε ξεσπάσει για την τραγωδία στα Τέμπη, σχετικά με το αν υπήρχε σύστημα τηλεδιοίκησης στο σταθμαρχείο της Λάρισας τη μοιραία νύχτα.
Αξίζει να σημειωθεί, πως σήμερα, ένα χρόνο μετά, όπως αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ του Mega, η τηλεδιοίκηση συνεχίζει να μη λειτουργεί από το Λιανοκλαδι μέχρι τη Λάρισα, από το 218ο χλμ. μέχρι το 345ο.
Αυτό που έχει αλλάξει είναι οι ταχύτητες. Από 160 χλμ στα 140 στα τμήματα όπου υπάρχει τηλεδιοίκηση και 120 όπου δεν υπάρχει.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής υπάρχουν και πολλές βραδυπορίες στο δίκτυο εξαιτίας σφαλμάτων από την κακοκαιρία Daniel.
«Γίνονται τακτικές επιθεωρήσεις στο προσωπικό, ώστε να τηρούνται όλοι οι κανονισμοί, παρακολουθούνται συχνά – πυκνά οι συνομιλίες στα ραδιοτηλέφωνα. Υπάρχει μια αυξημένη επιτήρηση», αναφέρει ο μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης, στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ για τον ένα χρόνο από την τραγωδία.
Εκτός λειτουργίας βρίσκονται αρκετές γραμμές: Λάρισα - Βόλος, Λιανοκλάδι - Στυλίδα και Παλαιοφάρσαλο - Καλαμπάκα. Επιπλέον, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το σύστημα αυτόματης πέδησης (ETCS), που θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την τραγωδία δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία.
Πριν την 28η Φεβρουαρίου του 2023 τα δρομολόγια Αθήνα – Θεσσαλονίκη ήταν έξι. Μετά την τραγωδία έγιναν πέντε και μετά την κακοκαιρία Daniel τέσσερα.
Η μητέρα θύματος, η Μαρία Καρυστιανού που συγκλόνισε
Καταθέτοντας ως μάρτυρας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών», η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα της θανούσης 20χρονης φοιτήτριας Μάρθης Ψαροπούλου, είπε ότι δεν βρίσκεται στη Βουλή μόνη της αλλά έχοντας δίπλα της τους 57 νεκρούς, τους 180 τραυματίες και τις οικογένειές τους, σημειώνοντας ότι όσοι ανέβηκαν στο τρένο όλα τα τελευταία χρόνια ήταν τυχεροί, «εκτέθηκαν, όμως, σε κίνδυνο απώλειας της ζωής τους διότι κάποιοι δεν έκαναν τη δουλειά τους, και με δόλο τούς προέτρεπαν να το χρησιμοποιήσουν».
«Σε αυτό λοιπόν το έγκλημα, που αφορά όχι 57 ανθρώπους αλλά όλη την κοινωνία η απόδοση της δικαιοσύνης είναι μονόδρομος. Θα αποδοθεί με τον ένα ή τον άλλον τρόπο. Εύχομαι να έρθει γρήγορα μέσω της Δικαιοσύνης. Και να μη θρηνήσουμε ποτέ ξανά τέτοιος θανάτους» είπε μεταξύ άλλων.
Η κυρία Καρυστιανού εξέφρασε την αμφιβολία της για το εάν η εξεταστική επιτροπή θα μπορέσει να συμβάλει στο να αναδειχθεί πλήρως και σε βάθος μια υπόθεση, όπου όπως σημείωσε, «οι εμπλεκόμενοι ξεκινούν από την κορυφή του πολιτικού συστήματος, και καταλήγουν σε διευθυντές και προέδρους σημαντικών θέσεων με άμεση επαφή και συνεργασία με το υπουργείο».
Όπως είπε παρότι έχει ζητηθεί η ασυλία υπουργών «αυτό το θέμα δεν έχει καν συζητηθεί στη Βουλή. Μήπως γιατί θα αποκαλύπτονταν ότι ο κ. Καραμανλής είχε υποπέσει σε κακουργηματικές πράξεις και παραλείψεις;». Αναρωτήθηκε επίσης εάν δεν ενδιαφέρει την εξεταστική επιτροπή η «ογκωδέστατη και πλήρης» έρευνα των Ευρωπαίων, που, όπως είπε, κατέληξε σε βαρύτατες κατηγορίες και υπόνοιες για πολιτικές ευθύνες.
Όπως είπε, την ώρα που η ευρωπαϊκή εισαγγελία προχωρά σε κατηγορίες, εδώ, «οι υπουργοί δεν φέρνουν ευθύνη, η Hellenic Train δεν φέρει ευθύνη, η ΕΡΓΟΣΕ δεν φέρει ευθύνη, η ΡΑΣ δεν φέρει ευθύνη. Τελικά έχει κανείς ευθύνη, σ' αυτή τη χώρα που ζούμε από τύχη;» αναρωτήθηκε.
«Δεν ελπίζω τίποτα από την ελληνική δικαιοσύνη, θα το τραβήξω μέχρι τέλους», τόνισε επίσης σε συνέντευξή της.
@ufight.gr Η εμπειρία του κικμποξερ Παύλου Κοχλιαρίδη στο 5ο βαγόνι της αμαξοστοιχίας
♬ πρωτότυπος ήχος - UFight GR
Ένα χρόνο μετά μένουν αναπάντητα τα ερωτήματα
Σήμερα, ένα χρόνο μετά μένουν αναπάντητα τα ερωτήματα. «Γιατί συνέβη αυτή η τραγωδία; Τι έφταιξε τελικά;». Πολλά είναι τα ερωτηματικά για τις παραλείψεις, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν απεγνωσμένα να αποδοθεί δικαιοσύνη και να «πληρώσουν» όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για την απώλεια 57 ανθρώπων.
Η λίστα των θυμάτων:
Παναγιώτης Μπουρνάζης του Ευαγγέλου, 15 ετών, Θεσσαλονίκη
Αναστασία Παπαγγελή του Ηλία, 19 ετών, Μαρούσι
Μαρία-Θωμαή Ψαροπούλου του Αντωνίου, 20 ετών, Θεσσαλονίκη
Χρυσή Πλακιά του Νικολάου, 20 ετών, Τρίκαλα
Θωμαή Πλακιά του Νικολάου, 20 ετών, Τρίκαλα
Αναστασία-Μαρία Πλακιά του Δημητρίου, 20 ετών, Τρίκαλα
Φραντσέσκα Μπέζα του Δημητρίου, 20 ετών, Θεσσαλονίκη
Κλαούντια Λάτα του Εντουαρ, 21 ετών, Λάρισα
Ελένη Τσίντζα του Δημητρίου, 21 ετών, Θεσσαλονίκη
Αναστάσιος Κουτσόπουλος του Δημητρίου, 21 ετών, Καρδίτσα
Ιορδάνης Αδαμάκης του Αδάμ, 23 ετών, Καβάλα
Κυπριανός Παπαϊωάννου του Χριστόδουλου, 23 ετών, Κύπρος
Ιφιγένεια Μήτσκα του Σωτηρίου, 23 ετών, Γιαννιτσά
Ντένις Ρούτσι του Πάνο, 23 ετών, Αθήνα
Αγάπη Τσακλίδου του Γεωργίου, 23 ετών, Θεσσαλονίκη
Αφροδίτη Τσιωμά του Ευαγγέλου, 23 ετών, Θεσσαλονίκη
Γεώργιος Παπάζογλου του Λυσσιμάχου, 23 ετών, Θεσσαλονίκη
Νικήτας Καραθεοδώρου του Αθανασίου, 24 ετών, Θεσσαλονίκη
Άγγελος Τηλκερίδης του Χρήστου, 24 ετών, Νάουσα
Καλλιόπη Πορφυρίδου του Λαζάρου, 24 ετών, Θεσσαλονίκη
Αναστασία Αδαμίδη του Στέλιου, 25 ετών, Κύπρος
Δήμητρα-Ευαγγελία Καπετάνιου του Κλεάνθη, 25 ετών, Θεσσαλονίκη
Ελισάβετ Χατζηβασιλείου του Νικολάου, 27 ετών, Θεσσαλονίκη
Δημήτριος Ασλανίδης του Παύλου, 27 ετών, Θεσσαλονίκη
Ιωάννης Καρασάββας του Αντωνίου, 28 ετών, Θεσσαλονίκη
Σωτήριος Καραγεωργίου του Δημητρίου, 28 ετών, Θεσσαλονίκη
Ελπίδα Χούπα του Χρήστου, 29 ετών, Αθήνα
Δημήτριος Οίκου του Ευθυμίου, 29 ετών, Αλεξανδρούπολη
Παναγιώτης Χατζηχαραλάμπους του Βασιλείου, 29 ετών, Αττική
Νικόλαος Ναλμπάντης του Δημητρίου, 29 ετών, Θεσσαλονίκη
Δημήτριος Μασσαλής του Άγγελου, 30 ετών, Μαρούσι
Σοφία-Ειρήνη Ταχμαζίδου του Αναστασίου, 32 ετών, Θεσσαλονίκη
Βάιος Βλάχος του Χρήστου, 34 ετών, Καρδίτσα
Mia Mohammad Edris του Sahed Mia, 34 ετών, Μπαγκλαντές
Αθηνά Κατσάρα του Αθανασίου, 35 ετών, Αθήνα
Culea Ionel του Petrica, 35 ετών, Ρουμανία
Έλενα Δουρμίκα του Αντωνίου, 35 ετών, Γερμανία
Σπυρίδων Βούλγαρης του Παναγιώτη, 35 ετών, Μαρούσι
Βάια Μπλέκα του Αναστασίου, 43 ετών, Λάρισα
Ανδρέας Παυλίδης του Προδρόμου, 49 ετών, Θεσσαλονίκη
Ιωάννης Βουτσινάς του Παναγιώτη, 49 ετών, Πειραιάς
Μαρία Μουρτζάκη του Γεωργίου, 52 ετών, Ηράκλειο
Βασίλειος-Κυριάκος Κώττας του Ανδρέα, 52 ετών, Θεσσαλονίκη
Ευάγγελος Μπουρνάζης του Δημητρίου, 54 ετών, Θεσσαλονίκη
Ιωάννης Τζοβάρας του Κωνσταντίνου, 55 ετών, Λαμία
Χρυσή Κουκαριώτου του Ιπποκράτη, 56 ετών, Δράμα
Βασιλική Χλωρού του Παναγιώτη, 56 ετών, Λάρισα
Μαρία Εγούτ του Δημητρίου, 56 ετών, Θεσσαλονίκη
Μαρία Μιάρη του Σπυρίδωνα, 56 ετών, Κέρκυρα
Γεώργιος Φωτόπουλος του Ηλία, 57 ετών, Ελβετία
Γεώργιος Κουτσούμπας του Ιωάννη, 59 ετών, Αμαλιάδα
Bozo Pavlini του Sokrat, 62 ετών, Αλβανία
Ευαγγελία Ντος Σάντος Σίλβα του Ιπποκράτη, 63 ετών, Δράμα
Ιωάννης Καριώτης του Στυλιανού, 63 ετών, Αττική
Γεώργιος Κυριακίδης του Δημητρίου, 67 ετών, Τασκένδη
@fight.academy7 Γιατί λέμε ότι η Πυγμαχία είναι τρόπος ζωής; . . . . #coach #boxingcoach #boxing #boxingtraining #boxinglife #boxingday #boxingworkout #boxinggym #boxinggloves #hardwork #dedication #athlete #trainingmood #workout #freak #περιστέρι #athens #boxingmitts #padwork #fightacademy #boxingquotes ♬ πρωτότυπος ήχος - Fight Academy
- Ακυρώθηκε η μάχη Στοφορίδη με τον Τούρκο Yildirim το Σάββατο!
Διαβάστε ακόμα :