Πρωταθλήτριες της άρσης βαρών στις οποίες είπαν ότι πρέπει να φορούν σουτιέν όταν ζυγίζονται λένε ότι οι κανόνες είναι άδικοι, ασαφείς και ότι «αν πρέπει να φοράμε σουτιέν, το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι άνδρες».
Οι νέοι κανόνες ζύγισης αποτέλεσαν αντικείμενο πολλών συζητήσεων μεταξύ των αθλητριών και των αθλητών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα άρσης βαρών που ολοκληρώθηκε στην Αρμενία το Σαββατοκύριακο και έχουν επίσης οδηγήσει σε παράπονα και σύγχυση μεταξύ των προπονητών, των τεχνικών αξιωματούχων και των μελών της Επιτροπής Αθλητών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών (IWF).
«Συζητάμε γι' αυτό στην Επιτροπή Αθλητών εδώ και περίπου ένα χρόνο αλλά δεν μας συμβουλεύτηκαν για τη διατύπωση των νέων κανονισμών, οι οποίοι είναι ασαφείς», δήλωσε ο Φόρεστερ Όσεϊ, πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών σύμφωνα με το ρεπορτάζ του insidethegames. Η IWF υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει εκ νέου τους νέους κανόνες ζύγισης, σε συνεννόηση με την Επιτροπή Αθλητών, με στόχο να τους καταστήσει «απολύτως δίκαιους» για όλους τους αρσιβαρίστες.
Η Νίνα Στερκξ, η Olympian από το Βέλγιο, ήταν αναστατωμένη επειδή της επετράπη να ζυγιστεί γυμνόστηθη σε έναν προκριματικό αγώνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, αλλά όχι στον επόμενο. Δεν υπήρχε πρόβλημα με το βάρος της πριν τερματίσει δεύτερη στο αγώνισμα των 59 κιλών γυναικών στο Ερεβάν, αλλά της είπαν ότι έπρεπε να βάλει σουτιέν για να ζυγιστεί.
Αν το ίδιο συνέβαινε και στον πρώτο Ολυμπιακό προκριματικό, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα IWF στην Κολομβία τον Δεκέμβριο, θα ήταν τεράστιο πρόβλημα, διότι η Στερκξ αγωνίστηκε στα 49 κιλά, τη χαμηλότερη κατηγορία βάρους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και ζυγίστηκε ακριβώς στο όριο, στα 49,00 κιλά. Όμως της επετράπη να ζυγιστεί τόπλες χωρίς πρόβλημα στην Μπογκοτά. «Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα μπορούσα να ζυγιστώ χωρίς σουτιέν, εδώ στο Ευρωπαϊκό μου είπαν ότι δεν μπορούσα. Είναι και οι δύο αγώνες πρόκρισης για το Παρίσι, αυτό δεν είναι σωστό», εξήγησε η ίδια.
Αν στη Στερκξ είχαν πει να φορέσει σουτιέν στην Κολομβία, θα έπρεπε να χάσει 200 γραμμάρια μέσα σε μια ώρα, ενώ ήδη προσπαθούσε σκληρά να μειώσει το βάρος της: «Δεν είναι δίκαιο και οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν. Είτε μπορούμε να ζυγιστούμε χωρίς σουτιέν είτε αν πρέπει να φοράμε σουτιέν, θα πρέπει να το κάνουν και οι άνδρες», δήλωσε.
Η Βρετανίδα Ζόι Σμιθ συμφώνησε με την Στερκξ, όπως και πολλοί τεχνικοί αξιωματούχοι των οποίων η δουλειά είναι να επιβλέπουν τις διαδικασίες ζύγισης. «Αυτό μοιάζει με άλλο ένα παράδειγμα της ανισότητας των φύλων στον αθλητισμό», δήλωσε η Σμιθ μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στα 64 κιλά και συνέχισε: «Βρισκόμαστε σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους άνδρες επειδή μας είπαν ότι πρέπει να φοράμε διπλάσια εσώρουχα στο ζύγισμα. Στο ζύγισμα άρχισα να βγάζω το σουτιέν μου και μου είπαν ότι έπρεπε να μείνει πάνω μου. Οι κανόνες δεν είναι συνεπείς - άλλοι έχουν μιλήσει γι' αυτό εδώ και θέλουμε συνέπεια».
Το πρόβλημα είναι η διατύπωση των κανόνων, οι οποίοι ενημερώθηκαν λίγο πριν από την έναρξη των προκριματικών του Παρισιού 2024 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα IWF. Σύμφωνα με τον προηγούμενο κανονισμό, οι αθλητές μπορούσαν να ζυγίζονται «εντελώς χωρίς ρούχα», αλλά ο τροποποιημένος κανόνας 6.4 αναφέρει τώρα: «Οι αθλητές πρέπει να ζυγίζονται με εσώρουχα».
Δεν υπάρχει ορισμός για το τι συνιστά «εσώρουχα», μια λέξη που ερμηνεύτηκε με άλλον τρόπο στην Κολομβία και με άλλον στο Ερεβάν.
Ένα μέλος της Επιτροπής Αθλητών δήλωσε σε ομαδική συνομιλία: «Δεν μας συμβουλεύτηκαν και δεν υπάρχει ορισμός για τα εσώρουχα. Η μόνη λεπτομέρεια που είχαμε είναι ότι πρέπει να καλύπτει τα ιδιαίτερα μέρη, οπότε μόνο αυτοκόλλητα στις θηλές θα πρέπει να είναι εντάξει; Είναι πραγματικά άδικο για μια αθλήτρια, καθώς ένα σουτιέν ζυγίζει τουλάχιστον 200 γραμμάρια».
Άλλα μέλη υποστήριξαν ότι οι αθλητές και αθλήτριες δεν είχαν ενημερωθεί επαρκώς για τις αλλαγές, οι οποίες ανακοινώθηκαν από την IWF στις 29 Νοεμβρίου του περασμένου έτους και τέθηκαν σε ισχύ την πρώτη ημέρα του Παγκόσμιου πρωταθλήματος στις 5 Δεκεμβρίου.
Μια αθλήτρια έκοψε πρόσφατα τα μαλλιά της για να κάνει το βάρος, αλλά δεν ξεπέρασε το όριο κατά 200 γραμμάρια. «Πιστέψτε με, 200 γραμμάρια είναι πολλά για να χάσεις όταν είσαι αφυδατωμένη και έχεις μειώσει τις θερμίδες σου για εβδομάδες», δήλωσε ένα μέλος της Επιτροπής Αθλητών. Άλλο μέλος δήλωσε: «Η αλλαγή έπρεπε να είχε γίνει όταν ανακοινώθηκε το σύστημα πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες [αρκετούς μήνες νωρίτερα], έπρεπε να είχε αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να είχε ανακοινωθεί σωστά. Και να μας συμβουλεύονται εμάς, τους αθλητές/τις αθλήτριες, αν υπάρχουν κάποιες αλλαγές».
Ο Όσεϊ δήλωσε ότι θα μπορούσε να γίνει μια επίδομα βάρους για τα "εσώρουχα" κατά τη ζύγιση, το οποίο θα ήταν υψηλότερο για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες.
Η ομοσπονδία αμέσως δήλωσε πως θα προχωρήσει σε διαβουλεύσεις ώστε οι κανόνες να είναι απολύτως δίκαιοι για τα δύο φύλα, χωρίς να αφήσει καμία υποψία μεροληψίας. Η προθυμία της σχολιάστηκε θετικά αν και αρκετοί, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή της Στερξκ, εξήγησαν πως πρέπει οι κανόνες να συζητηθούν και με τους ίδιους τους αθλητές και τις αθλήτριες αλλά και να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν οι νόμοι που ισχύουν σε κάθε έθνος σχετικά με την ελευθερία που έχουν οι γυναίκες στο ντύσιμο.
Η επόμενη προκριματική διοργάνωση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το Ασιατικό πρωτάθλημα στο Τζιντζού της Νότιας Κορέας, που αρχίζει στις 5 Μαΐου.
πηγή : gazzetta.gr
Διαβάστε ακόμα :
Ακολουθείστε το UFight.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλα τα τελευταία μαχητικά νέα για το ΜΜΑ στο ufight.gr