Ο Τζόε Λούις ήταν ένας Αμερικανός επαγγελματίας μποξέρ γνωστός ως ο "καστανός βομβαρδιστής" και θεωρούνταν ως ένας από τους κορυφαίους αθλητές στο σπορ, όλων των εποχών.
Ο Τζόε Λούις Μπάροου γεννήθηκε στην Αλαμπάμα στις 13 Μαΐου 1914 και πέθανε σαν σήμερα (12 Απριλίου) το 1981. Ήταν πρωταθλητής της κατηγορίας "βαρέων βαρών" από το 1937 έως το 1949 με συνολικό ρεκόρ 66 νίκες και 3 ήττες.
Πριν από 40 χρόνια ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές στην ιστορία του μποξ πέθανε, αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη ιστορία.
Έγινε σύμβολο του ελεύθερου κόσμου
Ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής επί δώδεκα συνεχόμενα χρόνια στην κατηγορία των βαρέων βαρών και υπερασπίστηκε τον τίτλο του 25 φορές στη σειρά. Ο Τζόε Λούις ήταν κάτι πολύ περισσότερο από έναν σπουδαίο μαχητή, αλλά ήταν μια πολιτιστική εικόνα.
Το πρώτο μεγάλο αμερικανικό δημοφιλές είδωλο. Ήταν επίσης αυτός που έγινε το σύμβολο του ελεύθερου κόσμου ενάντια στον Ναζισμό με τη νίκη του εναντίον του Γερμανού Μαξ Σέμελινγκ, της μεγάλης ναζιστικής ελπίδας.
Σπάζοντας το φυλετικό εμπόδιο
Όταν κέρδισε τον τίτλο του κόσμου ενάντια στον Τζιμ Μπράντοκ, έσπασε το φυλετικό εμπόδιο. 22 χρόνια αργότερα, ένας μαύρος μπόξερ ήταν και πάλι παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών. Μια αλλαγή εποχής.
Ο τελευταίος τίτλος βαρέων βαρών μετά αυτόν του Τζακ Τζόνσον, πριν από δεκαετίες. Δεν ήταν θέμα εθνικότητας.
Οι δέκα κανόνες του Τζόε Λούις
Οι δέκα κανόνες που είχε ο Τζόε Λούις και δεν υπήρχαν εξαιρέσεις από την εφαρμογή τους ήταν οι:
1.Μην αφήνεις ποτέ τον εαυτό σου να φωτογραφηθεί με μια λευκή γυναίκα δίπλα σου.
2.Ποτέ μην πηγαίνεις μόνο σε νυχτερινά κέντρα.
3.Μην δέχεσαι έναν μαλακό αγώνα.
4.Μην αποδεχτείς στημένες μάχες.
5.Μην υιοθετείς αλαζονικές θέσεις πριν από έναν πεσμένο αντίπαλο.
6.Παρέμεινε αδιάφορος μπροστά από τις κάμερες.
7.Ζήσε μια καθαρή ζωή και πολέμησε με τον ίδιο τρόπο.
8.Ποτέ μην χαμογελάς στην ήττα ενός λευκού αντιπάλου.
9.Μην μιλάς ποτέ για αντίπαλο. Πριν από έναν αγώνα πες πόσο υπέροχο είναι. Μετά τον αγώνα πες πόσο υπέροχο ήταν.
10.Ποτέ, μα ποτέ, δεν χάνεις αγώνα
Ο Τζόε Λούις επανέλαβε κάθε έναν από τους κανόνες δυνατά, σαν να ήθελε να πείσει τον εαυτό του από την πρώτη στιγμή ότι θα τον οδηγήσουν να εκπληρώσει το όνειρό του. Και σέβεται όλους αυτούς τους κανόνες. Ειδικά τον τελευταίο.
Ο εκπρόσωπος του ελεύθερου κόσμου
Μετά τη νίκη του επί του πρωταθλητή του Χίτλερ, είχε χάσει δύο χρόνια νωρίτερα, ένας συγγραφέας της πυγμαχίας έγραψε: «Ο θρίαμβος του Joe Louis είναι μια νίκη για τον αγώνα του - την ανθρώπινη φυλή. Δεν ήταν πλέον ο εκπρόσωπος της μαύρης μειονότητας, ούτε το δημοφιλές αμερικανικό είδωλο που έγινε. Τώρα ήταν ο εκπρόσωπος του ελεύθερου κόσμου».
Ο τελευταίος αγώνας του
Ο τελευταίος του αγώνας ήταν εναντίον του Rocky Marciano. Ο Τζόε Λούις ανέβηκε στο ρινγκ με την επευφημία του κοινού. Ήταν εκεί για να τον δουν. Για να τον δουν να κερδίζει. Η μακριά ρόμπα κάλυπτε το σώμα του. Ο «καστανός βομβαρδιστής» χαιρετούσε το πλήθος, χωρίς πολύ ενθουσιασμό. Όπως πάντα. Χωρίς χαμόγελα.
Ο Ρόκι Μαρκιάνο απλά χειροκροτήθηκε. Εκείνη την εποχή ήταν απλά ένας μποξέρ, μια υπόσχεση. Ο Λούις αντιπροσώπευε κάτι άλλο. Τη δυνατότητα να ονειρεύεσαι, να βελτιώνεσαι.
Όμως, για έναν μποξέρ 37 ετών είναι δύσκολο να είναι ελπίδα και το μέλλον. Ο Τζόε είχε γεράσει αθλητικά και απέναντί του ήταν ένας γεμάτος άντρας, τεχνικά περιορισμένος, αλλά με εκπληκτική αντοχή και δύναμη.
Το τέλος της καριέρας του
Ο Τζόε Λούις κέρδισε ξεκάθαρα τους πρώτους γύρους. Από τον πέμπτο, ο Ρόκι άρχισε να βρίσκει το σώμα του αντιπάλου του. Και το κεφάλι του. Και το σαγόνι του. Τα φθαρμένα πόδια του Τζόε δεν ανταποκρίνονταν όπως στην αρχή. Ο όγδοος ήταν ο τελευταίος γύρος. Δύο μπουνιές έριξαν το σώμα του Τζόε έξω από το ρινγκ και μέσα ήταν μόνο τα πόδια του. Ο αγώνας τελείωσε. Επίσης, η καριέρα του Λούις.
Η πόρτα των αποδυτηρίων άνοιξε απαλά. Κανείς δεν γύρισε για να δει αυτόν που μπήκε. Τα μάτια όλων χάθηκαν ακόμη, δεν κοιτούσαν. Με μια πετσέτα τυλιγμένη στην πλάτη του, οι επίδεσμοι στις μανσέτες του, ο Ρόκι Μαρσιάνο πλησίασε τον Joe Louis και είπε «Συγγνώμη, Τζο». Και δεν μπορούσε να συνεχίσει να μιλά. Δεν ήταν ο μόνος που έκλαιγε για την ήττα του ειδώλου της νεολαίας. Εκατομμύρια άνθρωποι έκλαιγαν για το ίδιο πράγμα. Εκείνη την ημέρα πολλοί έχασαν την αθωότητά τους και μπήκαν στην ενήλικη ζωή.
«Δεν υπάρχει λόγος να κλάψεις. Απόψε ο καλύτερος κέρδισε», είπε ο Λούις, καθώς ο γιατρός της πυγμαχικής επιτροπής τον έβλεπε και του ανακοίνωσε το προφανές: «Δεν θα μπορείς να παλέψεις για τουλάχιστον τρεις μήνες». Όμως, ήξερε πως δεν θα ξαναπάλευε ποτέ. Το είχε πάρει απόφαση.
Το τελευταίο χειροκρότημα
Στις 11 Απριλίου 1981 ήταν προγραμματισμένος ο βαρέων βαρών αγώνας μεταξύ του Λάρι Χόλμες και του Τρέβορ Μπέρμπικ. Μια συνήθης πρακτική είναι η υποχρεωτική τελετή πριν από έναν αγώνα τίτλου. Στο ρινγκ ήταν ο Μοχάμεντ Άλι, ο Τζο Φραζίιρ και ο Φρανκ Σινάτρα. Πριν ανακοινωθεί ένας ακόμη πρωταθλητής, ένας γέρος, ο οποίος φαίνεται είκοσι χρόνια μεγαλύτερος, ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι, έκανε όλο το γήπεδο να σηκωθεί. Ήταν ο Τζόε Λούις. Το κοινό ξέρει για ποιον χειροκροτεί. Ένας από τους μεγαλύτερους πρωταθλητές βαρέων βαρών στην ιστορία, αυτός που άλλαξε την ιστορία.
Ήταν το τελευταίο χειροκρότημα που έλαβε. Ήταν ο τελευταίος χαιρετισμός του. Δώδεκα ώρες αργότερα, ο Τζόε Λούις πέθανε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του. Η καρδιά του σταμάτησε.
πηγή : sputniknews.gr
Ακολουθείστε το UFight.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλα τα τελευταία μαχητικά νέα για το ΜΜΑ στο ufight.gr