Γνωρίστε το SANDA : Το κινέζικο Kick Boxing που κλέβει τις εντυπώσεις !

on . Posted in Ustrike-more

aaabbjid4h

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaabbaegesrh5

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaabbnhu33339

Το Sanda είναι το επίσημο full contact μαχητικό άθλημα του μοντέρνου Wushu/Kung Fu που εξελίσσεται ραγδαία σε δημοτικότητα σε ολόκληρο τον κόσμο. Σαν άθλημα τα συνδυάζει όλα. Πυγμαχία, λακτίσματα και πάλη.

Η ιστορία 

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές περιγραφές της ιστορίας του Sanshou(ελεύθερο χέρι) ή Sanda όπως είναι το παραδοσιακότερο όνομα του (το οποίο σημαίνει ελεύθερη πάλη).

Το «Sanda» αποτελεί σύγχρονη μορφή του παραδοσιακού τρόπου μάχης που γινότανε σε Lei Tai («ανυψωμένη παλαίστρα» στα κινεζικά) το οποίο εντάσσεται στα πλαίσια του Wu Shu.Οι πρώτοι αγώνες σε Lei Tai εμφανίζονται στην Κίνα την περίοδο της δυναστείας Σονγκ (Song) (10ος -13ος αι.), αν και οι απαρχές του SANDA χρονολογούνται πολύ παλιότερα από την περίοδο της δυναστείας Κιν (Qin) (3ος π.Χ. αι.). Ήταν αγώνες πυγμαχίας που γίνονταν πάνω σε μια ανυψωμένη εξέδρα μπροστά σε κοινό.

Οι αγωνιζόμενοι κατείχαν πλήρως όλες τις γνώσεις και τεχνικές του Wu Shu, ενώ συχνά κατά τον αγώνα χρησιμοποιούσαν και όπλα Wu Shu. Ήταν αυτοσχέδιοι αγώνες που ξεκινούσαν με την πρόκληση κάποιου που ήθελε να κυριαρχήσει σε μια περιοχή. Στεκόταν σε μια ανυψωμένη εξέδρα ενός χωριού και προκαλούσε όποιον ήθελε να αγωνιστεί μαζί του. Στην πρόκληση ανταποκρίνονταν τότε όσοι εξασκούνταν στις πολεμικές τέχνες και ήθελαν να αποδείξουν πως η τέχνη τους ήταν ανώτερη από των υπολοίπων.

Οι αγώνες ήταν πολλοί σκληροί και οδηγούσαν στον σοβαρό τραυματισμό των αγωνιζομένων. Πολλές φορές οι αγωνιζόμενοι υπέγραφαν και συμβόλαιο ότι θα αγωνιστούν μέχρι θανάτου. Νικητής αναγορευόταν ο καλύτερος μαχητής της περιοχής και το στιλ της πολεμικής τέχνης του θεωρούνταν το καλύτερο, γι' αυτό και πολύ συχνά ύστερα από τη νίκη του ίδρυε και σχολή εκπαίδευσης.

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaabbaserhsr

Οι σκληροί αγώνες SANDA σε Lei Tai συνεχίστηκαν ως τις αρχές του 20ού αιώνα., όταν θεωρήθηκε απαραίτητο να οριστούν κανόνες προκειμένου να προστατεύονται οι αγωνιζόμενοι από σοβαρά χτυπήματα ή το θάνατο. Για την ασφάλεια των αθλητών του Sanda υιοθετήθηκε η χρήση προστατευτικών ( κάσκα – γάντια –θώρακας – επικαλαμίδες ). Για να είναι οι αγώνες πιο θεαματικοί και με γρήγορη ροή η μάχη δεν συνεχίζεται μετά την πτώση στο έδαφος και απαγορευθηκαν τεχνικές στραγγαλισμών –κλειδωμάτων.

Σήμερα

Εκτός από τη μεγάλη ανάπτυξή του στη χώρα καταγωγής του-την Κίνα-σταδιακά το Sanda αρχίζει να κατακτά ολόκληρο τον κόσμο . Το 2008 συμμετείχε για πρώτη φορά ως επίδειξη στους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνο και αναμένεται η ένταξή του ως ολυμπιακό άθλημα.

Το sanda στην Ελλάδα

H Ελληνική Ομοσπονδία Γουσού Κουνγκ Φου (Ε.Ο.ΓΣ.Κ.Φ.) ιδρύθηκε το 1993 αντικαθιστώντας την μέχρι τότε Ομοσπονδία Κουνγκ Φου Ελλάδος (ΟΚΦΕ). Τα ενεργά μέλη της συνεχώς αυξάνονται , γενιές νέων αθλητών εκπαιδεύονται και προβάλλουν την χώρα μας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αθλητική σκηνή σημειώνοντας συνεχώς επιτυχίες.

Το Sanda-Sanshou έχει χαρακτηριστεί «Μαχητικό άθλημα της νέας χιλιετίας» από το περιοδικό πολεμικών τεχνών COMBAT . Η ποικιλία των τεχνικών, το σπουδαίο θέαμα, ο ρεαλισμός και η έμφαση στην ασφάλεια των αθλητών που συμμετέχουν, αποτελούν εγγύηση για την ταχύτατη εξάπλωση του επίσημου αγωνίσματος μάχης πλήρους επαφής... σημειώστε τον όρο Sanda, σε λίγο καιρό θα το ακούτε όλο και πιο συχνά.

aaaaaaaaaaaaaaaaaaabbsgesrh5

aaabbhu6e