Η αξία της ζώνης για τον αθλητή !

on . Posted in Karate

force 1 tasos tsalas 10

zoni188

Στις πολεμικές τέχνες, υπάρχει η ιεράρχηση της ζώνης, η οποία συμβολίζει το επίπεδο της γνώσης στο οποίο βρίσκεται ο κάθε αθλητής.

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ο εκπαιδευόμενος ανά τακτά χρονικά διαστήματα περνάει από τη διαδικασία των εξετάσεων, δείχνοντας στον υπεύθυνο δάσκαλο πως έχει εντρυφήσει στην παλαιότερη γνώση και είναι έτοιμος να δεχτεί την καινούργια.

Η κάθε πολεμική τέχνη οριοθετεί το δικό της χρονικό διάστημα στο οποίο θεωρεί πως ο ασκούμενος πρέπει να εξεταστεί. Eίθισται στις μεγαλύτερες ζώνες η προετοιμασία για τις εξετάσεις να διαρκεί ακόμα και χρόνο ή χρόνια.

Η ύπαρξη ζωνών όμως σε μία πολεμική τέχνη έχει και έναν άλλο σκοπό, ο οποίος είναι ο ψυχολογικός. Η κατάκτηση μίας ζώνης είναι μία έμπρακτη απόδειξη πως ένας άνθρωπος έχει προοδεύσει στο δρόμο της γνώσης, οπλίζει τον νέο αθλητή με αυτοπεποίθηση και τον ωθεί να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια!

Είναι πάντοτε εκεί όταν είμαστε έτοιμοι να τα παρατήσουμε,θυμίζοντάς μας το λόγο για τον οποίο ξεκινήσαμε. Και αυτό γιατί αισθάνεσαι πως έχεις ήδη διανύσει ένα δρόμο, μία σκέψη που σε γεμίζει με αυτοπεποίθηση. Η ύπαρξη της ζώνης δημιουργεί στην τάξη ένα κλίμα ιεράρχησης, καθώς οι μεγαλύτερες ζώνες καλούνται να βοηθήσουν τις μικρότερες και να τους μεταγγίσουν τις βασικές γνώσεις.

Η ζώνη είναι ένα αντικείμενο το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό από τον αθλητή.

Στην Κορεάτικη κουλτούρα, ο αθλητής ο οποίος έρχεται για προπόνηση με βρόμικη φόρμα και δε δείχνει σεβασμό στη ζώνη του, δυσαρεστεί τους δασκάλους και τους εξεταστές. Φανερώνει πως δεν έχει την απαραίτητη σοβαρότητα και υπευθυνότητα για την ενασχόληση με μία πολεμική τέχνη. Όπως δε θα μουτζούρωνες το βιβλίο σου, δε θα κακομεταχειριζόσουν τη μητέρα σου ή τους φίλους σου, δε θα μπορούσες να παραπετάς τη ζώνη της τέχνης σου, αυτή για την οποία κόπιασες και προσπάθησες μέχρι να αποκτήσεις.

Η ζώνη ίσως να μην είναι εκείνη που θα μας βεβαιώσει πως θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε μία πραγματική μάχη, όμως, μας δίνει την αυτοπεποίθηση και την πίστη πως μπορούμε να φτάσουμε και ψηλότερα!

aaabbhu6e

bannerpre35

protonotarios2020 1